Mıçı Sigorta

Mıçı Grup vizyonunu her zaman geniş tutarak, faaliyetlerinde emin adımlarla ilerlemektedir. Mıçı Grup olarak Adana ve bölge ekonomisine katkı ve istihdam sağlayacak yeni yatırımlara hız kesmeden devam etmektedir.

    
Zorunlu Trafik Sigortası Nedir?

Zorunlu trafik sigortası, her araç sahibi tarafından yaptırılması zorunlu olan ve hasaranında karşı tarafa verilebilecek bedeni ve maddi zararları güvence altına alan bir sigortadır. Zorunlu trafik sigortasını yaptırmayan araçlar trafiğe çıkamazlar. Bu sigorta çeşidi Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde geçerlidir. Zorunlu trafik sigortası yapıldığı aracın zararını karşılamaz, sadece zarar verdiği diğer aracın zararını karşılar.

Zorunlu Trafik Sigortasını Yaptırmamanın Cezaları Nelerdir?
Zorunlu trafik sigortası olmayan ya da süresi sona ermiş araçlar görüldükleri yerde trafiğe çıkması engellenecek şekilde işlem yapılır (bağlanır). Her araç sahibi zorunlu trafik sigortasını yaptırmak ve sigorta süresi sona ermeden yeniletmekten sorumludur. Zorunlu olan bu sigortayı yaptırmayanların araçları trafik şubelerinin otoparklarına alınır. Yani bir ceza ödeyerek yola devam etmek mümkün değildir. Araç anında trafikten men edilir. Bunun sonrasında aracı geri almak pek kolay değildir. Aracı almak için trafik sigortasının mutlaka yapılması gerekir. Aracın bulunduğu otoparka gidilerek görevli memurlara durum haber verilir. Belgenin tebliğ edilmesi şarttır. Bundan sonra da araç sigortasız olarak trafiğe çıktığı için para cezası ödenir. Aracın otoparkta kaldığı her gün için de otoparka ücret ödenmesi gerekmektedir.

Zorunlu Trafik Sigortası Limitleri Nedir?

Zorunlu trafik sigortasındaki limitler trafik kazasında oluşacak zararın türüne göre değişir. Herhangi bir can kaybı olması durumunda ölenin yakınlarına verilmesi gereken miktar, yaralanma olması durumunda hastane masrafları için ödenecek miktardan farklıdır. Aynı şekilde sadece maddi hasar olması durumunda da ödenecek rakam farklılık gösterir. Böyle durumlarda ödenecek miktar her sene değişmekte ve böylece her sene ödenecek primlerde de değişiklik olmaktadır.

Kasko Sigortası Nedir?

Kasko, otomobil sigortalarından bir tanesidir ve amacı, sigorta ettirene ait aracın uğrayacağı zararların karşılanmasını sağlamaktır. Herhangi bir motorlu kara taşıtının sigortalının iradesi dışında hasara uğraması, yanması, çalınması v.b. durumlarda, sigortalıya tazminat ödenmesini sağlamak için yapılır. Kasko karşı araçtaki hasarı değil, sigortalıya ait araçtaki hasarı teminat altına alır.Araç kasko sigortasının amacı, sigorta ettirene ait motorlu aracın uğrayacağı zararları tazmin etmektir.

Kasko Sigortası Kapsamı

Kasko isteğe bağlı bir sigorta türüdür. Aracın yanması, çalınması gibi standart teminatlar dışında sigortalının talebi doğrultusunda ek teminatlar ile sigorta kapsamı genişletilebilir. Poliçede aksi belirtilmediği sürece kasko sadece Türkiye sınırları içinde geçerlidir.

Kasko Sigortasında Başlangıç ve Bildirim Süreleri

Kasko sigortası ödemenin yapıldığı tarihte başlar. Eğer poliçe tutarı taksitle ödenecekse peşinatın ödendiği gün sigorta başlar. Kasko sigortasının başlangıcı ve bitişi taraflar arasında aksi kararlaştırılmadıkça, Türkiye sınırları içinde, Türkiye saati ile 12.00’de başlar ve bitim günü aynı saatte sona erer. Kasko sigortasında, sigorta ettiren araca zarar verici olayın yaşandığı günden itibaren 5 iş günü içinde rizikonun gerçekleştiğini sigortacıya bildirmekle yükümlüdür.   Rizikonun gerçekleşmesi halinde, sigortacı hasar ile ilgili belgelerin kendisine verilmesinden itibaren en geç 15 gün içerisinde hasar ve tazminat miktarını sigortalıya bildirmek zorundadır. 

Trafik Sigortası ve Kasko Arasındaki Farklar

- Trafik sigortası ve kasko arasındaki en temel fark birinin zorunlu diğerinin ise isteğe bağlı olmasıdır. Bu yüzden trafik sigortası yaptırmadan aracınızı kullanamazsınız ancak kasko için bu tarz bir mecburiyetiniz yoktur. - Zorunlu trafik sigortası herhangi bir kaza halinde karşı tarafta oluşabilecek zararları kapsarken kasko, kendi aracınızla ilgili hasarları karşılar. Trafik sigortasının avantajları, karşı tarafın mağduriyetini önlemeye yönelik avantajlardır. Kaskonun faydaları ise poliçe sahibinin mağduriyetini önlemeye yöneliktir.
- Trafik sigortasının sınırlarını devlet belirler ve sabittir. Bu nedenle oluşabilecek kaza durumlarında karşı tarafın maddi ve bedensel zararları belirli limitler dahilinde karşılanır. Örneğin; karşı tarafta oluşan hasarın toplam tutarı 50.000 TL ve trafik sigortasının üst limiti ise 30.000 TL. Bu durumda kazanın oluşmasında payı olan kişi geri kalan 20.000 TL için trafik sigortasından destek alamaz ve limit aşımını kendi imkanlarıyla karşılamak zorundadır. Kaskoda ise poliçe kapsamı genişletilebildiği için sınırları sigorta sahibinin kendisi belirler.
- Trafik sigortasının teminat limitleri belirli oranlarda olsa da trafik sigortası fiyatları serbest tarife üzerinden gerçekleştirilir. Bu noktada izlenebilecek en mantıklı yol; en uygun trafik sigortasını araştırıp, onu yaptırmaktır. Ancak kasko için aynı durum geçerli değildir. Kasko fiyatları poliçenin neleri kapsadığına göre değişiklik gösterdiğinden temel amaç kaskonun en ucuzunu değil en avantajlısını bulmaktır.
Tüm dünyada en çok tercih edilen ulaşım şekli olan kara yolu, aynı zamanda en yüksek kaza oranına sahip olan ulaşım şekli. Bu yüzden trafiğe çıktığınızda hem kendiniz hem de diğerleri için oluşabilecek olumsuz durumları telafi edebilmek amacıyla kaskonun ve trafik sigortasının faydalarını iyi bilmeli, gerektiğinde bu faydalardan yararlanmalısınız.

Sizi Korur

Destek Hizmeti

Yol Yardım

Kasko Sigorta

çık